Az idén a mátrai a nyerő

Szerencsésnek is mondhatná magát idén a borágazatban dolgozó számos gazda, ha összességében néznénk az idei szezont. Az elmúlt hónapok a szőlőnek nem mindig kedvező időjárása ellenére ugyanis nem várható olyan katasztrofális szezon idén, mint amilyenre sokan számítottak.

Elsősorban a Dunántúli területeken gazdálkodók könyvelhetnek el komoly veszteségeket. A tavaszi fagyok és a sok csapadék ugyanis egyes esetekben szinte a teljes termést károsította néhány gazdaságban.

Közben keleten és délen kifejezetten jó szezont futnak a borászok, a mennyiségre és minőségre sincsen panasz. Az előzetes becslések azt mutatják, hogy noha 15-20 százalékos lehet a veszteség a problémás területeken, azonban a szerencsésebb borvidékekből érkező többlettermelés mindezt majdnem teljesen kompenzálhatja majd. Ennek eredményeként előreláthatóan nem lesz olyan bortípus, melyből komolyabb hiány lesz 2017-ben. A tokaji, az egri, vagy például a villányi borvidéken megfelelő termés várható, de olyan terület is akad, melynek kifejezetten pozitív várakozásai vannak a 2016-os borokkal kapcsolatban.

A szezon nagy nyertese egyértelműen a Mátrai borvidék lehet, különleges fekvésének köszönhetően szinte minden természeti csapás elkerülte az ott termő szőlősöket. Emellett az időjárási körülmények is jól alakultak, így kiváló évjáratra számítanak az ott tüsténkedő borászok.

(forrás: magro.hu)

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

© Agrika - Online agriculture platform

Belépés meglévő fiókkal

Forgot your details?