Magyar vetőmagok a világ elitjében

A legfrissebb információk szerint a magyar vetőmag-ágazat fénykorát éli. Jelenleg a világon mi vagyunk a hatodik legjelentősebb vetőmagtermelők, amelyen a GMO-mentesség csak tovább lendít.

Okkal lehetünk büszkék a magyar vetőmag ágazat által elért sikerekre. Tavaly összesen valamivel több mint 100 ezer hektáron 250 ezer tonna vetőmagot termeltek a gazdák, ami 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi termést. Ezzel tovább erősödött a magyar vetőmag ágazat, ami idáig sem állt gyenge lábakon. Az elmúlt 3 évben ugyanis a világ vetőmag-kereskedelmében 10 százalék feletti részt képviselt a magyar ágazat.

Az MTI információi szerint a hazai vetőmagtermelők jövedelmüket elsősorban az exportból szerzik. Ennek oka belföldi piac viszonylag kis mérete és az a sajnálatos tény, hogy a termelők többsége nem minősített, fémzárolt vetőmagot használ vetéskor.

Sok országgal szemben komoly versenyelőnyben van a magyar vetőmag annak köszönhetően, hogy itthon tilos a GMO növények termesztése, így az itt termő vetőmag garantáltan GMO-mentes. Ezért a felvásárlók hajlandóak még magasabb árat kifizetni az előállítóknak.

Szakértők szerint a vetőmagtermesztés még egyáltalán nincsen csúcsra járatva Magyarországon. Az öntözött területek növelésével sikerülhet tovább erősíteni a vetőmagtermesztést. Többek között ezért is írták ki a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére szolgáló pályázatot, melynek keretösszege 49,5 milliárd forint.

(forrás: magro.hu)

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

© Agrika - Online agriculture platform

Belépés meglévő fiókkal

Forgot your details?