Miénk a legtöbb napraforgó!

Jó híreket kapott a hazai agrárium, van mire büszkének lenni! Idén Magyarország termesztette a legtöbb napraforgót az Európai Unió tagállamai közül, ezzel jelentősen gyarapítva a hazai GDP-t.

A tavalyi visszaesés után az idei első fél évben már közel 11 százalékos a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének növekedése, és a várakozások szerinti második fél évi eredményekkel “a mezőgazdaság nagymértékben lesz részese” az idei várt 2,5 százalékos GDP-bővülésnek. Az agrár külkereskedelem az első hét hónap adatai alapján várhatóan eléri a 2015-ös mintegy 8 milliárd eurós exportszintet. Az agrártermékek részesedése a külkereskedelmi forgalomból az első 7 hónapban mintegy 8,5 százalék, a külkereskedelmi aktívumból 26 százalék fölött van.

A nyári betakarítás hozamai minden növény esetében nőttek. Az MTI információi szerint a kukorica betakarítása félidőben jár, az átlagtermés jelenleg 8,3 tonna hektáronként, így bőven 8 millió tonna felett lesz a kukoricatermés idén. Szintén jó termés várható burgonyából, valamint cukorrépából.

A vetési munkák is jól haladnak, a repcéé befejeződött, az árpa 80, a búza 50 százaléknál tart. A KSH júniusi adatai szerint a szarvasmarha-állomány 832 ezer volt, amely 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a tehénállomány 377 ezres száma az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékos növekedés, míg a tejelő állomány 214 ezer volt, 1 százalékkal több a tavalyinál.

A sertésállomány a piaci válság következtében némileg – 3,2 százalékkal – csökkent az előző méréshez képest. A sertéspiacon helyreállt a kereslet, új piacok jelentek meg, és az utóbbi 5 hónapban egyharmaddal emelkedett a felvásárlási ár. A tejpiacon is pozitív folyamatoknak lehetünk szemtanúi, növekedésnek indult ugyanis a tej termelői ára.

(forrás: magro.hu)

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

© Agrika - Online agriculture platform

Belépés meglévő fiókkal

Forgot your details?